Jak grillować idealny stek

Podczas grillowania steku, wewnętrzna temperatura mięsa jest ważniejsza niż jego wygląd zewnętrzny. Podczas gdy dobra obróbka termiczna dodaje smaku, gotowanie steku do pożądanej miękkości polega przede wszystkim na podniesieniu temperatury wewnętrznej. Grubsze steki będą potrzebowały więcej czasu, aby osiągnąć pożądaną temperaturę, dlatego warto pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed przyrządzeniem.

Czas gotowania

Odpowiednie ugotowanie steku to sztuka. Przed rozpoczęciem procesu należy rozważyć kilka czynników. Używanie odpowiedniego sprzętu może pomóc w uzyskaniu najlepszych wyników. Pierwszym krokiem jest doprowadzenie steku do temperatury pokojowej. Zapewni to równomierne gotowanie. Stek, który jest zimny nie będzie dobrze penetrować ciepło. Możesz użyć termometru do mięsa, aby upewnić się, że stek jest ugotowany do perfekcji.

Rzadki stek powinien mieć ciemny kolor i być miękki w dotyku. Stek medium-rare powinien być różowy, ale jędrny i sprężysty. Stek well-done powinien mieć temperaturę od 155 do 165 stopni. Możesz skonsultować się z rzeźnikiem, aby dowiedzieć się, jaka jest odpowiednia temperatura dla konkretnego kawałka mięsa.

Steki Medium-rare muszą być grillowane przez około cztery do sześciu minut z każdej strony. Jeśli przyrządzasz grubszy stek, gotuj go do ośmiu minut z każdej strony. Zacznij od przyrządzania steku na niższej temperaturze i sprawdzaj go często palcem. Kiedy już znajdziesz odpowiednią temperaturę dla danego kawałka mięsa, możesz w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć czas gotowania. Pamiętaj, że nie możesz odzyskać kruchości, którą tracisz przez przegotowanie steku.

Stek medium-rare powinien mieć lekko różowy kolor w środku. Górna i dolna część mięsa powinna być ciemnobrązowa i dobrze zwęglona. W dotyku powinien być twardy, ale nadal lekko różowy. Powinien być również ciepły w środku. Niezależnie od tego, czy grillujesz stek na grillu gazowym czy węglowym, musisz wiedzieć, jak prawidłowo przyrządzić stek.

Przygotowanie grilla

Przed rozpoczęciem grillowania upewnij się, że Twój grill jest odpowiednio przyprawiony. Dzięki temu stek będzie miał idealną skórkę. Przed rozpoczęciem gotowania stek powinien mieć temperaturę pokojową, aby można było się upewnić, że jest równomiernie ugotowany. Użycie termometru do mięsa to doskonały sposób na upewnienie się, że stek jest ugotowany zgodnie z Twoimi preferencjami.

Steki są drogie, więc ważne jest, aby gotować je ostrożnie. Nie chcesz zrujnować dobrej jakości steku przez zbytnie przegotowanie, co jest częstym błędem wśród domowych kucharzy. Stek powinien mieć również jednolitą grubość, aby zapewnić równomierne gotowanie.

Przed grillowaniem upewnij się, że Twoje steki są całkowicie suche. Jeśli zostały posolone, przed grillowaniem należy pozostawić je na noc w lodówce. Jeśli nie, możesz wytrzeć je do sucha papierowymi ręcznikami, aby usunąć nadmiar wilgoci. Jeśli grillujesz grube kawałki, będziesz potrzebował gorącego grilla.

Możesz również użyć termometru do mięsa, aby sprawdzić wewnętrzną temperaturę steku. Warto pamiętać, że temperatura wewnętrzna jest prawie tak samo ważna jak zewnętrzna. Stek z temperaturą wewnętrzną 125 stopni F jest uważany za medium-rare. Stek z temperaturą wewnętrzną 140 do 150 stopni jest uważany za medium-done. Stek well-done powinien mieć co najmniej 155 stopni.

Pasta z masła ziołowego

Jeśli kiedykolwiek grillowałeś stek, wiesz, że dobra pasta z masła ziołowego może sprawić, że będzie on smakował jeszcze lepiej. Aby stworzyć własne masło ziołowe, wystarczy wymieszać masło i świeże zioła. Następnie uformuj mieszankę w kłodę i odstaw do lodówki, aż stanie się twarda. Przed nałożeniem masła ziołowego na stek, przeczytaj uważnie przepis i odwołaj się do zdjęcia, aby wiedzieć, kiedy jest gotowe.

Masło ziołowe to ziołowy smak, który dodaje do naturalnego bogactwa wołowiny. Aby dodać jeszcze więcej smaku, możesz użyć dymnej soli, superluksusowej oliwy truflowej i żywych, domowych sosów. Aby nadać stekowi klasyczny charakter, podaj go z puree ziemniaczanym z maślanki. Soczysty stek aż prosi się o kremowe danie.

Masło ziołowe jest łatwe do przygotowania. Aby stworzyć pędzel do masła ziołowego, przygotuj kilka świeżych ziół, sznurek kuchenny i roztopione masło. Ułóż łodygi, a następnie zwiąż je razem. Odstaw na 20 minut. Gdy zioła odpoczywają, natrzyj stek przyprawą Back of the Yards Garlic Pepper Butcher’s Rub firmy The Spice House i pozostaw na 20 minut przed grillowaniem.

Możesz również podgrzać trochę masła w mikrofalówce. Upewnij się tylko, że przed użyciem ostygnie. Zapobiegnie to jego przypaleniu. Gdy masło ostygnie, użyj go na steku, aby dodać więcej smaku.

Przewracanie steku tylko raz

To mit, że należy przewracać stek więcej niż raz podczas gotowania. Zamiast tego, Prentiss zaleca, aby pozwolić jednej stronie steku uzyskać efekt smażenia przed odwróceniem go. Ta metoda pozostawia stek wilgotny, pozwalając sokom z patelni pozostać w steku.

Ważne jest, aby przeszukać stek z obu stron, ale środek powinien być również równomiernie ugotowany. Jeśli przewrócisz stek tylko raz, prawdopodobnie nie będzie on najlepiej smakował. Powinieneś starać się przestrzegać zasady 60/40, która mówi, że powinieneś spędzić około 60% czasu gotowania na jednej stronie i 40% na drugiej.

Jedną z zalet przewracania steku więcej niż raz jest to, że zapewnia on bardziej równomierne gotowanie i skraca czas gotowania. Według Serious Eats, jeśli będziesz często odwracać stek, będzie się on gotował o 30% szybciej niż gdybyś odwracał go tylko raz. Pomaga to również utrzymać temperaturę powierzchni po obu stronach.

Jeśli chodzi o grillowanie idealnego steku, kluczem jest poznanie odpowiedniej temperatury dla Twojego steku. Temperatura twojego steku zależy od jego grubości, ale generalnie, steki o grubości poniżej cala powinny być grillowane przez trzy do siedmiu minut z każdej strony. Steki powyżej półtora cala grubości powinny być grillowane przez około 8 do 10 minut. Aby mieć dodatkową pewność, należy użyć termometru podczas grillowania grubszego steku.

Odpoczywanie steku po przyrządzeniu

Jeśli planujesz grillowanie steku, prawdopodobnie słyszałeś, że powinieneś odpocząć po grillowaniu. Ten krok pozwoli, aby ciepło resztkowe dokończyło gotowanie mięsa. Idealnie, mięso powinno być ugotowane w całości, ale nadal mieć kilka wilgotnych obszarów, takich jak zewnętrzna powierzchnia. Proces odpoczynku należy zakończyć co najmniej pięć minut po grillowaniu.

Odpoczynek steku po grillowaniu pomoże zmniejszyć utratę soków podczas krojenia. W zależności od grubości i wielkości steku, powinieneś pozostawić go na okres od siedmiu do ośmiu minut po grillowaniu. Następnie, pokrój i podaj stek. Podczas odpoczynku nie chcesz zbytnio dotykać mięsa, bo mięso wystygnie. Ponadto, dotykanie mięsa może spowodować jego rozgotowanie.

Wiele osób uważa, że pozostawienie mięsa w stanie spoczynku po grillowaniu pozwala zachować w nim soki. Jednak niektórzy eksperci się z tym nie zgadzają. Ostatnie badania przeprowadzone przez meathead i jego kolegę Grega Blondera wykazały, że nie jest to prawda. W rzeczywistości, odpoczynek steku po grillowaniu tylko nieznacznie zwiększył ilość soku, który z niego wypływa. Ta utrata soku idzie prosto na talerz lub widelec. A jeśli próbujesz grillować rzadki stek, powinieneś upewnić się, że wyjmujesz go z grilla w odpowiednim momencie.

Podczas gdy większość entuzjastów steków zgadza się co do znaczenia odpoczynku po grillowaniu, jest w tym coś więcej niż się wydaje. Dobrze przyrządzony stek traci wilgoć i kruchość po zdjęciu z grilla. W związku z tym, najlepiej jest odpocząć po grillowaniu przez co najmniej pięć minut.

Używanie soli koszernej

Doprawianie steku solą koszerną to doskonały sposób na przyrządzenie idealnie przyrządzonego steku. Ogólna zasada mówi, że należy użyć pół łyżeczki na funt mięsa. Niektórzy szefowie kuchni wolą jednak użyć więcej soli. Stek można doprawić również innymi przyprawami. Gdy stek jest już dobrze przyprawiony, możesz go grillować w kilka minut.

Kluczem do właściwego doprawienia steku jest zastosowanie go na kilka godzin przed czasem. Im dłużej stek będzie siedział, tym bardziej będzie miękki. Ponadto, sól ponownie wchłania wilgoć i zapobiega wysychaniu mięsa podczas gotowania. Kiedy solisz swój stek, najlepiej jest nałożyć ją na obie strony. Przed gotowaniem należy go również osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przy wyborze soli warto zwrócić uwagę na wielkość kryształków. Sól koszerna jest najprostszą solą o dużych kryształach, ale wymaga trochę czasu na rozpuszczenie. Sól koszerna nie zawiera jodu, więc ma czysty, słony smak. Jeśli nie znajdziesz soli koszernej, możesz również spróbować różowej soli himalajskiej, która również nie zawiera jodu.

Jeśli używasz soli koszernej, możesz również chcieć doprawić swoje mięso ziołami i suszonymi przyprawami. Choć wiele osób uważa, że jest to zbędne, może pomóc sprawić, że stek będzie bardziej wilgotny i delikatny.

Podobne tematy